Lezing: Vaardige Vlamingen

Vlaamse Primitieven

De kunst van de Vlaamse Primitieven (vijftiende en begin van de zestiende eeuw) spreekt bijna zeshonderd jaar na dato nog steeds tot de verbeelding, toch wordt de kunst steeds minder begrepen door het grote publiek. Ondanks dit hebben veel grote (inter)nationale musea nog steeds een grote collectie met kunstwerken uit deze periode die bij de bezoekers veel vragen oproepen: waarom zijn alle baby's zo lelijk weergegeven, wat betekenen alle kleine details, welke steden worden op de achtergrond weergegeven en zo zijn er nog veel meer. Ook de context van deze schilderijen is bijzonder: want de kunst was nooit bedoeld om in een museum te hangen. De schilderijen werden gebruikt tijdens de diensten in de kerk, maar ook voor privédevotie van de eigenaren. Het kan in een museumzaal best moeilijk zijn om voor de geest te halen waar de kunstwerken oorspronkelijk hingen en hoe men ermee omging. Religie speelt natuurlijk een veel minder grote rol dan zeshonderd jaar geleden, maar toch kan deze kunst nog steeds als relevant gezien worden. Antwoorden op al deze vragen worden aan de hand van de Vlaanderen zaal in Museum No Hero gegeven door Moos Engelbertink tijdens deze lezing.

 

Waar en wanneer

Data: 24 oktober en 25 november om 15:00 uur in het Clubhuis (eerste verdieping kantoor). Let op: alleen te bereiken via een trap, niet geschikt voor minder validen. De lezing is gratis op vertoon van een geldige entree- of memberkaart. 

 

Over Moos Engelbertink

Moos Engelbertink (1996) studeert kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en loopt momenteel stage bij Museum No Hero. Ze specialiseert zich op de kunst van de Vlaamse Primtieven en met name Jan van Eyck (ca. 1390-1441). 

 

Bezoekersinformatie

25 november 2018 13:00 - 14:00 uur Gratis op vertoon van geldige member- of entreekaart koop ticket