Lezing: Vrouwen in de straten van Amsterdam

De lezing "Vrouwen in de straten van Amsterdam" door Bob Pierik zal ingaan op het idee van mannelijke dominante in de straten van het 18e-eeuwse Amsterdam, klopt dit? En wat betekent dit voor de vrijheid van vrouwen? Deze lezing vormt het tweede deel in een vierluik van lezingen dat in het kader van de tentoonstelling 'Women of Japan' door de Universiteit van Amsterdam verzorgd zal worden. 

 

In de monumentale serie van de Geschiedenis van Amsterdam wordt opgemerkt dat in de geschiedschrijving de man blijft domineren. ‘Juist omdat hij de publieke ruimte beheerst en onze bronnen nu eenmaal vooral van publieke aard zijn. Dat mag met recht worden betreurd, maar pas een resoluut andere aanpak van de Amsterdamse geschiedenis, vanuit een strak doorgetrokken gender-perspectief, kan hier tot een ander beeld leiden.’

Maar Amsterdam was een stad vol vrouwen, die zelfs ruim in de meerderheid van mannen waren. Wie goed zoekt, merkt dat ze misschien helemaal niet zo onzichtbaar zijn als hierboven wordt voorgesteld. In deze lezing verkennen we de straten van Amsterdam in de 18de eeuw met als leidraad de vragen: domineert ‘de man’ echt de publieke ruimte? En wat betekent dat voor de vrijheid van vrouwen?

Bob Pierik

Bob Pierik is promovendus aan de Universiteit van Amsterdam binnen het NWO-project ‘The Freedom of the Streets. Gender and Urban Space in Eurasia 1600-1850’, waarbinnen hij werkt aan een proefschrift over gender en straatgebruik in vroegmodern Amsterdam. Hij is opgeleid als historicus en (politiek) filosoof.

Lezingreeks

In het kader van de tentoonstelling 'Women of Japan' presenteert Museum No Hero samen met de Universiteit van Amsterdam een lezingenreeks in het teken van het NWO-project 'The Freedom of the Streets. Gender and the Urban Space in Eurasia 1600-1850' waarin zij de toegang van vrouwen tot de openbare ruimte in deze periode analyseren. Hierbij kijken de onderzoekers naar verschillende soorten bronnen (zowel beeldend als documentair) uit verschillende periodes en steden. Iedere onderzoeker heeft zijn eigen onderzoeksgebied binnen het project. Vier van de onderzoekers zullen gedurende de tentoonstellingsperiode van 'Women of Japan' een lezing geven over hun onderzoeksgebied. 

 

Waar en wanneer

De lezingen vinden plaats op vier woensdagmiddagen tijdens de tentoonstellingsperiode van 'Women of Japan' (Vrouwen van de straat?! op 22 mei, Vrouwen in de straten van Amsterdam op 5 juni, Natuur, vrouwen en vrijheid in de 18e eeuw op 26 juni en Smoking Ladies in Japanese Ukiyo-e Prints op 24 juli) om 15:00 in het clubhuis van Museum No Hero. De lezingen kosten €10,00 per lezing, maar u kunt ook een ticket kopen voor alle vier de lezingen. In dat laatste geval betaalt u €30,00 voor vier lezingen. Kaarten voor de lezing kunnen digitaal gekocht worden door op "Koop ticket" te klikken. Vrijwilligers, sponsors en amices van Museum No Hero kunnen gratis naar de lezingen op vertoon van een amice kaart, of andere geldige documentatie bij entree.

Bezoekersinformatie

5 juni 2019 15:00 - 16:00 uur 10,- voor één lezing, €30,- voor alle lezingen (vrijwilligers, sponsors en amices gratis op vertoon van amice kaart of andere geldige documentatie) koop ticket