Lezing: Vrouwen van de straat?!

De lezing "Vrouwen van de straat?! Vrouwen en bewegingsvrijheid door de eeuwen heen" door Danielle van den Heuvel zal ingaan op het eeuwenoude idee dat vrouwen binnenshuis horen en of dit eigenlijk wel zo is en vormt het eerste deel in een vierluik van lezingen dat in het kader van de tentoonstelling 'Women of Japan' door de Universiteit van Amsterdam verzorgd zal worden. 

Het idee dat vrouwen binnenshuis horen is iets van alle culturen en alle tijden. Toch zien we, waar we in ter wereld ook kijken in het heden én het verleden, dat vrouwen zich vaak buitenshuis bevinden. Vrouwen gaan de straat op om te werken, om boodschappen te doen, voor vermaak en om familie te bezoeken. Deze paradox is het onderwerp van de lezing die laat zien hoe er door de eeuwen heen gedacht is over de vrijheden van vrouwen en wat die vrijheden nu precies inhielden. De lezing zal in het bijzonder aandacht besteden aan de verschillen en overeenkomsten tussen de positie van vrouwen in het Westen en het Oosten, gebieden die altijd als uitersten gezien worden.

Dr. Danielle van den Heuvel is Universitair Hoofddocent Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en projectleider van het project ‘The Freedom of the Streets. Gender and Urban Space in Eurasia 1600-1850’ gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis van vrouwen en steden in de zeventiende en achttiende eeuw. 

Lezingreeks

In het kader van de tentoonstelling 'Women of Japan' presenteert Museum No Hero samen met de Universiteit van Amsterdam een lezingenreeks in het teken van het NWO-project 'The Freedom of the Streets. Gender and the Urban Space in Eurasia 1600-1850' waarin zij de toegang van vrouwen tot de openbare ruimte in deze periode analyseren. Hierbij kijken de onderzoekers naar verschillende soorten bronnen (zowel beeldend als documentair) uit verschillende periodes en steden. Iedere onderzoeker heeft zijn eigen onderzoeksgebied binnen het project. Vier van de onderzoekers zullen gedurende de tentoonstellingsperiode van 'Women of Japan' een lezing geven over hun onderzoeksgebied. 

 

Waar en wanneer

De lezingen vinden plaats op vier woensdagmiddagen tijdens de tentoonstellingsperiode van 'Women of Japan' (Vrouwen van de straat?! op 22 mei, Vrouwen in de straten van Amsterdam op 5 juni, Natuur, vrouwen en vrijheid in de 18e eeuw op 26 juni en Smoking Ladies in Japanese Ukiyo-e Prints op 24 juli) om 15:00 in het clubhuis van Museum No Hero. De lezingen kosten €10,00 per lezing, maar u kunt ook een ticket kopen voor alle vier de lezingen. In dat laatste geval betaalt u €30,00 voor vier lezingen. Kaarten voor de lezing kunnen digitaal gekocht worden door op "Koop ticket" te klikken. Vrijwilligers, sponsors en amices van Museum No Hero kunnen gratis naar de lezingen op vertoon van een amice kaart, of andere geldige documentatie bij entree.

Bezoekersinformatie

22 mei 2019 15:00 - 16:00 uur 10,- voor één lezing, €30,- voor vier lezingen (vrijwilligers, sponsors en amices gratis op vertoon van amice kaart of andere geldige documentatie) koop ticket