De tijd stond even stil…

Voor dit prachtige staande horloge, in de monumentale hal van Museum No Hero in Delden, stond de tijd even stil.
Waarom zou hij de tijd ook hebben moeten aangeven? Wie was er om hem te raadplegen? Museum No Hero was gesloten. Geen mens bewonderde zijn wijzerplaat, prachtig gedecoreerd met op de golven dansende scheepjes. Dat was even wennen voor deze statige vriend, die gewend was dat geen bezoeker voorbij liep zonder dat hij werd opgemerkt. De eerste dagen na de sluiting tikte en sloeg hij er nog flink op los, als wilde hij de mensen naar binnen lokken. Na een week voelde hij zijn krachten afnemen en uiteindelijk vertikte hij het.

Maar na maanden van trieste verwaarlozing kwam er iemand die hem uit zijn droomloze slaap wekte.
Hij onderging een heerlijke gewaarwording: hij werd opgewonden! Er werd naar hem opgekeken! Er liepen weer mensen door het museum, al zag hij meteen dat het geen bezoekers waren. Die namen veel meer de tijd dan deze druktemakers, die lijnen op de grond trokken en met meetlinten in de weer waren. We gaan weer open, dacht hij.

Vanaf 3 juni is Museum No Hero weer open.
Dan kunt u dit prachtige Amsterdamse horloge, door Jan Breukelaar tussen 1750 en 1775 gemaakt, begroeten. U moet niet verbaasd zijn als hij u met twaalf slagen verwelkomt. Hij heeft u gemist.

Erik Lips, No Hero