Eén maat voor iedereen.

Eén maat voor iedereen.

In drie zalen van No Hero zijn op dit moment de prachtige creaties van
modekoning Yves Saint Laurent te zien. Tallozen vergaapten zich al aan deze originele en kleurrijke kledingstukken, die ooit werden gedragen door de actrice Catherine Deneuve. Unieke stukken, voor een unieke vrouw.

Hoe anders is het met het opmerkelijke kledingstuk dat in de tuin van No Hero 
te vinden is! Het is een Legacy Mantle van de veelzijdige Chinese kunstenaar Sui Jianguo (1956). Uit Cortenstaal vervaardigde hij in 2005 een drie meter hoge versie van wat wij in het Westen niet helemaal terecht een ‘Mao-jasje’ noemen. Een van Mao’s voorgangers introduceerde het jasje namelijk al. Waren de kledingstukken van Yves Saint Laurent een prachtig middel om de individualiteit van de drager uit te drukken, het Mao-jasje beoogde eerder het tegendeel. Wie zo’n jasje droeg - en dat waren miljoenen mensen - leverde zijn individualiteit in en werd als het ware één met de verheerlijkte partijleider Mao.

Met dit werk (en vele varianten erop in tal van afmetingen en materialen)
becommentarieert Sui Jianguo de Maoïstische erfenis van zijn land. De Grote Roerganger Mao is zelf niet weergegeven, alleen zijn jasje. Het blijkt genoeg om een heel tijdperk te verbeelden. Met één jasje, in één maat, voor iedereen. Maar het zat niemand lekker.

Ervaar het in No Hero.