Nieuwe lezing: leren kijken met je oren

11 augustus 2018

Wanneer je oog in oog staat met een kunstwerk, verwacht je dat wat je ziet, jouw indruk van het kunstwerk bepaalt. In andere woorden: What you see is what you get. Maar klopt dat wel? Componist en theaterschrijver Geert Christenhusz (1949) laat tijdens deze lezing en rondleiding zien dat onze eerste indruk niet alleen gevormd wordt door onze ogen.

Zondagmiddag vanaf 15.00 uur op 16 september, 14 oktober, 11 november, 16 december 2018.

Alle zintuigen

Kunst ervaar je met je ogen, denken we vaak. Want als je oog in oog staat met een kunstwerk, bepaalt wat je ziet de indruk die je hebt van het werk. In andere woorden: What you see is what you get. Maar klopt dat wel? Componist en theaterschrijver Geert Christenhusz (1949) laat tijdens deze lezing en rondleiding zien dat onze eerste indruk niet alleen gevormd wordt door onze ogen. Ons gehoor is ook van invloed op hoe wij kunst beleven. En wanneer we een werk mogen aanraken, verandert onze impressie opnieuw. Een muzikale reis door de eeuwen langs de kunststromingen uit de collectie en tentoonstellingen van Museum No Hero.

Invloed van tijd en plaats

Tijdens de lezing onderzoeken we ook de invloed van tijd en plaats op de relatie van kunstwerk-toeschouwer. Maakt hetzelfde schilderij in een andere tijd, op een andere plaats, bij een andere geluidservaring, een andere geurwaarneming, geplaatst achter een glaswand, dezelfde indruk op jou, de toeschouwer? Christenhusz geeft prachtige voorbeelden uit de praktijk waarbij je de vertrouwde museumzalen op een totaal andere wijze leert kennen.

Waar & Wanneer

Data: 16 september, 14 oktober, 11 november, 16 december 2018, altijd om 15.00 uur. Locatie: Clubhuis (eerste verdieping kantoor). Let op: alleen te bereiken via een trap, niet geschikt voor minder validen.

Programma

Het programma begint op de eerste verdieping van het kantoor, in Het Clubhuis onder genot van een kopje koffie of thee. Na de inleiding neemt Christenhusz jullie mee naar de museumzalen voor een vervolg van deze ontdekkingstocht.

Over Geert

De Duitse filosoof en (hermeneutisch) estheticus Hans Georg Gadamer (1900-2002) is met zijn ideeën over 'Wirkungsgeschichte', 'Vorverstehen' en 'Horizontverschmelzung' voor componist, theaterschrijver, dichter en mededirecteur van Muziektheater Bureau Mélange Geert C.A.M. Christenhusz (1949) een grote inspiratiebron om eens 'over de horizon' van een kunstwerk te kijken.

Bestel alvast je tickets om zeker te zijn van deelname (maximaal 30 personen).

• € 25,00 per persoon (normaal tarief, inclusief entree museum, koffie/thee)
  • € 15,00 per persoon voor ambassadeurs (No Hero-members en Amices)

Reserveer tickets

Tot zondag!