Nieuwe aanwinst; zestig Japanse borden uit Rockefeller-veiling

9 juli 2018

De No Hero Foundation heeft op een veiling in New York ruim zestig Japanse porseleinen borden verworven. De borden, uit de 'Edo-periode’, werden gekocht op de veiling van de Collectie van Peggy en David Rockefeller. Het ‘Rockefeller porselein’ vormt een onderdeel van de nieuwe tentoonstelling ‘Women of Japan’, die in het voorjaar 2019 opent in Museum No Hero. Een selectie van zes objecten uit deze nieuwe collectie is vanaf vrijdag 6 juli al te zien in het museum. 

Draken en pruimenbloesem
Alle borden werden vervaardigd in de Edo-periode in de 19de eeuw en zijn versierd met bijzondere, kleurrijke motieven als draken, pruimenbloesem, vliegende ganzen, waaiers, bladmotieven maar ook abstracte figuren. Vijf borden met een versiering van pruimenbloesem komen uit een nieuwjaarsservies, dat alleen voor deze speciale gelegenheid werd gebruikt. In Japan valt het nieuwe jaar rondom de bloei van de pruimenboom.

Edo-periode
De Edoperiode duurde van 1603 - 1868 en is vernoemd naar de stad Edo, het huidige Tokio. In 1757 werden zo goed als alle Chinese havens gesloten voor buitenlandse handel. China kon aan de grote vraag naar Chinees porselein vanuit Europa niet meer voldoen. Japan sprong in dit gat en produceerde Japans porselein met Chinese motieven voor de exportmarkt. De ruim zestig borden die Museum No Hero nu verwierf, zijn hier een prachtig voorbeeld van. 

Uitzonderlijke kwaliteit
Geert Steinmeijer, eigenaar van de No Hero Foundation: ‘De kwaliteit van dit porselein is uitzonderlijk en is nog weinig te zien in Nederlandse collecties. De verfijning van dit porselein kan zich in mijn ogen uitstekend meten met Chinees porselein, dat wereldwijd nog meer bekend staat om zijn kwaliteit. Ik heb heel bewust gekozen voor objecten die zijn verzameld door David Rockefeller. Je kunt zien dat hij de middelen had om zich te omringen met het allermooiste porselein. Ik ben blij dit te kunnen delen met de bezoekers van het museum.' 

Rockefeller veiling
Peggy (1915-1996) en David (1915-2017) Rockefeller brachten tijdens hun leven een grote en veelomvattende verzameling kunst, meubels, porselein en andere waardevolle voorwerpen bij elkaar. De opbrengst van de veiling bij Christie’s New York gaat naar goede doelen die gedurende hun leven door David Rockefeller en zijn vrouw werden gesteund.

Museum No Hero en de No hero Foundation
In april 2018 opende Museum No Hero zijn deuren. Museum No Hero toont beeldende kunst uit vijf werelddelen en vijf eeuwen kunstgeschiedenis, vanuit het perspectief van internationale ontwikkelingen in de geschiedenis, politiek en maatschappij, om bezoekers te stimuleren om de eigen context te onderzoeken en houvast te bieden. Niet de verzamelaar staat centraal, maar het genieten van kunst, liefst in een internationale context. Om deze reden werd in 2007 de No Hero Foundation opgericht.

Persinformatie
Boris de Munnick
bdemunnick@museumnohero.nl /06 22 978 444