Women of Japan countdown #1 - Paspoppen

30 januari 2019

De afgelopen maanden waren gevuld met dingen regelen voor ‘Women of Japan’, de tentoonstelling die 24 februari opengaat. Misschien was dat de reden dat ik wat minder heb geblogd, maar misschien heb ik ook wel alle leuke gebeurtenissen opgespaard om er nu een serie (langere) aftelblogs over te schrijven. 24 februari is namelijk al over een luttele 26 dagen!

Een van de dingen die ik heb geleerd tijdens dit tentoonstellingsproces is dat het je na laat denken over de meest vreemde dingen. Om een paar voorbeelden te noemen: hoe knoop je een kimono, welk ophangsysteem plaats je in een vitrine en waar koop je niet al te dure paspoppen? Al deze voorbeelden hebben te maken met de kimono’s die getoond zullen worden tijdens ‘Women of Japan’. We mogen twee prachtige kimono’s van het Rijksmuseum Amsterdam lenen, maar de No Hero Foundation heeft zelf ook een aantal kimono’s aangekocht.

Het tentoonstellen van kimono’s blijkt echter geen makkelijke klus: want hoe toon je zo’n prachtig kledingstuk? Omdat we moeilijk de hele tentoonstellingsperiode een groep vrouwen gekleed in kimono op zaal konden laten staan, hebben we gekozen voor paspoppen. Maar waar haal je die vandaan? Na wat research blijkt er dus zoiets te zijn als een paspoppenoutlet. In Breukelen. Op een verlaten industrieterrein. En dat is dus waar Gemma en ik op een regenachtige maandagmiddag naartoe reden.

Wat volgde was een erg bijzondere ervaring. Stel je een enorme loods voor, gevuld met paspoppen in alle soorten, maten, kleuren en geslachten. Sommige poppen met hoofd (sommigen zelfs met pruik) en anderen zonder. Kinderpaspoppen, babypaspoppen, zwangere paspoppen, paspoppen met en zonder ledematen, zilveren torso’s en stapels met ledematen. In Breukelen kon je het allemaal vinden. Geloof me wanneer ik zeg dat een ruimte vol paspoppen behoorlijk rare dingen met je gedachten doet, een voorbeeld: ik stootte tegen een pop aan en bood terstond mijn excuses aan. Jawel, aan de pop.

Gelukkig hebben we voor ‘Women of Japan’ maar negen paspoppen nodig, dus zal dat gevoel onze bezoekers hopelijk niet zo snel bekruipen… Vanaf 24 februari zijn de paspoppen, maar vooral de kimono’s te zien, in het museum. Hopelijk komen jullie ze ook bewonderen.

Hierboven een impressie van de paspoppenoutlet, wie goed kijkt, spot misschien een aantal bekende paspoppen.