Yves & Catherine: une histoire d'amour - Maar gelukkig was daar Leon!

24 juli 2019

De voorbereidingen voor de tentoonstelling Yves & Catherine: une histoire d'amour zijn in volle gang. En het is een whirlwind. Zo lopen we tegen praktische zaken aan, zoals het feit dat je haute couture niet zomaar op een pop kunt hangen. Nee, dat moet op de Ferrari onder de paspoppen: de Schläppi! (Ja, u mag lachen. Wij gniffelen ook nog elke keer wanneer we de naam in de mond nemen). Maar dan ben je er nog niet. De Schläppi behoeft uitleg en er zal dan ook een Schläppi cursus voor dummies worden gegeven bij levering. Dit zijn echter praktische zaken. Belangrijke zaken, want het werk van Yves Saint Laurent verdient het om met respect behandeld te worden.

Haute couture is kunst, dat staat buiten kijf. Bij de studie kunstgeschiedenis worden we overspoeld met honderden kunstwerken, kunststromingen en -theorieën. Helaas valt mode hier volledig buiten. Gemma en ik hebben een bovengemiddelde liefde voor mode, maar daar red je het niet mee. Bij Museum No Hero willen wij niet alleen "mooie" dingen laten zien. Wij willen de bezoeker een bijzondere ervaring meegeven, die de blik verruimt en aanzet tot gesprek. We hadden dus duidelijk externe expertise nodig en gelukkig was daar Leon!

Leon Klaassen Bos is een couturier met een eigen modehuis Atelier LeonLeon. In zijn jongere jaren werkte hij in Parijs en heeft hij bij het atelier aan Avenue Marceau de kneepjes van het vak mogen leren van grootmeester Yves Saint Laurent. Een aantal weken geleden hadden Gemma en ik het genoegen om een spoedcursus couture van Leon te krijgen. Samen met Leon reisden we af naar het depot in Hoofddorp. In de meest glamoureuze setting (industrieterrein, systeemplafonnetje, tl) gleden de mooiste stoffen door onze vingers en vertelde Leon vol passie over elk detail en wat haute couture nu zo bijzonder maakt. Het was een prachtige ervaring met zoveel kennis en saillante details, dat we dachten: 'Dit moeten we met onze bezoekers delen. We gaan dit vastleggen op film!'

Dit filmpje werd opgenomen in het atelier van Leon in Amsterdam. Hartje Amsterdam wel te verstaan. In een prachtig grachtenpand! Maar hoe kom je daar? Niet met de auto, dat is een ding wat duidelijk is. Met de benenwagen dan maar. En dan loop je ineens met ontzettend waardevolle haute couture over de arm tussen de toeristen over de Rokin. Bij aankomst stond de cameraman al klaar, dus we konden beginnen. Het filmpje moet 3 à 4 minuten worden, maar vergis je niet, dit betekent niet dat het filmen ervan 3 à 4 minuten duurt. Zeker niet! Je bent zo een hele dag bezig, maar van wat ik heb gezien, was het het zeker waard. De bezoekers kunnen in september vol verwondering zich laten meeslepen met Leons passie voor haute couture.

Renée de Haan is derdejaars student Kunstgeschiedenis  aan de
Radboud Universteit in Nijmegen en loopt stage bij Museum No Hero