Een nieuw museum in Twente

Een nieuw museum in Twente

Op 15 april 2018 opende een nieuw kunstmuseum zijn deuren: Museum No Hero. Dit museum is gevestigd in een mooi historisch pand in Delden, omgeven door een prachtige tuin. In het gebouw vind je een museumwinkel en een museumcafé. Negen tentoonstellingszalen - gevuld met een prachtige selectie schilderijen, sculpturen, meubels en een enkele klok - tonen je een beknopt overzicht van vijf eeuwen internationale kunstgeschiedenis. Museum No Hero ziet er op het eerste gezicht uit zoals de meeste kunstmusea. En toch is het anders. Museum No Hero faciliteert geluk. 

Om in leven te blijven heeft een mens niet veel nodig: een plek om te schuilen, warmte, voedsel, je kent het wel. Maar uit onderzoek blijkt dat we - om ons gelukkig te voelen - méér nodig hebben. Drie dingen, om precies te zijn: verbinding, nut en groei. Kunst is het startpunt voor een gesprek over wat ons echt bezighoudt. Een gesprek over wat ons bindt, wat ons onderscheidt en over wat we belangrijk vinden. Maar ook over schoonheid, angst of onbegrip. Museum No Hero gebruikt kunst als instrument om bezoekers te helpen reflecteren, wortels te zoeken, verbinden, groeien en lief te hebben.

 

Manifest

1. Museum No Hero verruimt de blik.

Door de komst van het internet weten wij beter dan ooit wat er bij de buren speelt, maar door onze beperkte bril komt de wereld vertekend binnen. Een angstig wereldbeeld, waarin terrorisme en cyberaanvallen domineren, dreigt terrein te winnen. Museum No Hero pareert deze internationale angst met verbinding. Kunnen wij onszelf herkennen in de ander? Kunnen wij onze wereldvisie oprekken door buiten onze eigen bubbel te kijken? Deze vragen zijn leidend in alle tentoonstellingen en presentaties.

2. Kunst is niet moeilijk.

Er bestaat geen goede of foute kunstbeleving. Plezier en ontspanning gaan in dit museum hand in hand met de verdieping en bezieling. Het museum is laagdrempelig. Bezoekers zijn vrij in hoe zij hun bezoek willen indelen en doorbrengen, zolang de veiligheid van de kunst, het gebouw en de ervaring van medebezoekers niet in het geding komt.

3. Dit museum breekt met de dominante van het Nederlandse erfgoed in kunstmusea in Nederland,

door kunst uit alle vijf continenten te tonen. Een open, internationale visie op kunst, kunstenaars, wereldgeschiedenis en politiek zorgt voor onderschiedende presentaties en tentoonstellingen, die de bezoeker een breder perspectief geven op de wereld. 

4. Museum No Hero is een museum voor mensen,

niet alleen voor kunst. De ervaring van de bezoeker staat centraal.

5. Iedereen voelt zich welkom

in Museum No Hero, ongeacht identiteit, nationaliteit, gender, leeftijd of opleidingsniveau.