Abstract USA

Abstract USA

8 juni 2019 - 5 januari 2020

In de jaren ’50 begon een groep Amerikaanse kunstenaars schilderijen te maken over de materialen die ze gebruikten, in plaats van de dingen die ze in de wereld zagen. Het resultaat: minimalistische kunst, alsof de schilderijen in een fabriek gemaakt hadden kunnen zijn. Deze nieuwe richting, ingezet door Frank Stella, opende een weg naar een nieuwe manier van denken over kunst, die hedendaagse Amerikaanse kunstenaars zoals Lucien Smith voortzetten. Een schilderij is niet langer een drager van gedachten van de kunstenaar, maar een volledig zelfstandig object. Het is wat het is, niets meer en niets minder.


Lucien Smith, Flood painting.

Kijk naar mij

De abstracte schilderijen in deze zaal vertellen een verhaal, maar niet het verhaal dat verzonnen is door de kunstenaar. De kunstenaar wil dat wij, in plaats van ons af te vragen wat hij of zij heeft bedoeld met het werk, ons richten op onze eigen gedachten die dit werk oproept. Wat zie je, als je het schilderij goed bekijkt? Waar doet het je aan denken? Wat roept het bij je op?

Ons advies: kies een werk uit deze ruimte en neem de tijd om het eens goed te bekijken. Onze gastheren en -vrouwen helpen je graag op weg.

Kunstenaars

Frank Stella

Frank Stella (Malden, Massachussets, 1936) is waarschijnlijk de meest invloedrijke, levende Amerikaanse kunstenaar van dit moment. Vooral bekend door het gebruik van geometrische patronen en vormen in zijn schilderijen en sculpturen. Hij gebruikt de eigenschappen van vorm, kleur en compositie om niet-literaire vertellingen te verkennen, bijvoorbeeld in zijn werk Harrar II uit de Protractor-serie. Na een studie geschiedenis aan Princeton University verhuisde Stella in 1958 naar New York, waar hij in de kunstscene terechtkwam en werk van Jasper Johns hem inspireerde tot het maken van zijn Black Paintings-serie. Deze deuren zette de deuren in de kunstwereld open om van het Abstract Expressionisme over te gaan naar het minimalisme. Stella's werk hangt tegenwoordige in de meest belangrijke musea voor contemporaine kunst ter wereld én in Delden!

 

Joseph Marioni

Het werk van Josheph Marioni (1943, Cincinnati, Ohio) vormen samen een conceptueel en esthetisch afgerond oeuvre, waarmee hij fundamentele vragen over het genre van de schilderkunst gesteld worden. Marioni creërt spanning tussen kleur, licht en verflaag op zijn bijna monochrome werken door het toepassend van herhalende verflagen. De onderliggende verflagen worden zichtbaar afhankelijk van licht en waarnemerspositie. Sinds de jaren '70 heeft Marioni tentoongesteld in verschillende toonaangevend musea en maakt zijn werk deel uit van belangrijke museale collecties. 

Lucien Smith

Lucien Smith (Los Angeles, 1989) maakt werk dat verschillende stijlen en problemen uit de kunstgeschiedenis doorkruist. Verschillende visuele benaderingen of conceptuele richtlijnen kunnen in een kunstwerk gecombineerd worden, elkaar overlappen of afzonderlijk voorkomen. Een praktijk die in het hele oeuvre terugkomt. Alle oorspronkelijk gescheiden ideeën komen samen in één oeuvre. Zijn werk herinnert ons eraan dat het de kunstwerken van een kunstenaar een zintuigelijke weergave van individuele ervaringen is. Werk van Smith is tentoongesteld in New York, Los Angeles en Milaan. 

Abstractie volgens Stella

"Abstractie hoefde niet beperkt te worden tot rechtlijnige of curvevormige geometrie. Ook geometrie kan een narratieve impacht hebben. Met andere woorden: een verhaal kan verteld worden met vormen. Het is geen letterlijk verhaal, maar de interactie tussen vorm en kleuren zou een verhalend gevoel kunnen geven.”

De collectie

Hieronder volgt een impressie van de werken die op de tentoonstelling te zien zijn. 

Al Held
Lucien Smith
Frank Stella
Joseph Marioni