Andy Warhol - Forever Young

19 april 2019 - 1 september 2019

De beroemde schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten – Campbell’s soepblikken en de gestileerde portretten van 20e-eeuwse beroemdheden - maken Andy Warhol onvergetelijk. Maar meer nog dan zijn kunst was het zijn levensstijl die hem iconisch maakte. Fotografen als David McCabe, Billy Name, Steve Schapiro, Thomas Hoepker en Ron Galella legden het turbulente leven van de legendarische Warhol in de New Yorkse underground scene vast. Deze foto’s geven een inkijkje in het dagelijks leven van Warhol, omgeven door beroemdheden of alleen, met op de achtergrond The Factory, zijn studio in hartje New York die het decor vormde voor veel van Warhols avonturen. De foto’s zijn met liefde verzameld en ondergebracht in de particuliere collectie van Carla en Hugo Brown. Museum No Hero heeft het voorrecht om ze, samen met een aantal iconische zeefdrukken van Marilyn Monroe en koningin Beatrix, te mogen tonen aan een groter publiek.

Popart

Andy Warhol (geboren als Andrew Warhola, Pittsburgh 1928 – New York 1987) is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende kunstenaar uit de 20ste eeuw. Iedereen weet wie Warhol is en kent zijn belangrijkste werken. Zijn werk wordt gerekend tot de popart, een stroming die eind jaren ’50 ontstond in Londen, maar haar bloeiperiode in het Amerika van de jaren ’60 kende. Popart ontstond als reactie op de abstracte avant-gardekunst die door minimalisten als Frank Stella en Donald Judd werd geproduceerd. Popartkunstenaars meenden dat de abstracte kunst zich van het publiek had vervreemd, zij wilden juist weer kunst maken die door iedereen kon worden begrepen. Als inspiratiebron gebruikten zij de Amerikaanse consumptiecultuur die na de Tweede Wereldoorlog was ontstaan. Kunstenaars als Jasper Johns (1918) en Roy Lichtenstein (1923-1997) gebruikten motieven die het publiek iedere dag kon tegenkomen, van vlaggen tot stripfiguren, en zetten die in als serieuze kunst. Nu nog steeds is popart een populaire kunststroming: de Beurs van Berlage toonde in 2017 de omvangrijke collectie van Lex Harding en het Moco Museum in Amsterdam heeft een permanente ‘Roy Lichtenstein installatie’.

 


Elliott Erwitt, Andy Warhol, 1986. Carla & Hugo Brown Foundation. 

 

“The white mole of Union Square”

Andy Warhols kunstwerken zijn wereldberoemd en geven een inkijkje in de cultuur van de jaren ’60. Ook over het leven van de kunstenaar doen vele verhalen de ronde. Hij groeide op in Pittsburgh in een immigrantengezin, zijn ouders waren afkomstig uit het gebied dat nu Slowakije is. Daar studeerde hij af in de richting toegepaste kunst en richtte zich op een carrière als grafische ontwerper en illustrator. De eerste stappen op weg naar het kunstenaarschap zette hij in de schoenenindustrie: 

“Nobody drew shoes the way Andy did. He somehow gave each shoe a temperament of its own, a sort of sly, Toulouse-Lautrec kind of sophistication, but the shape and the style came through accurately and the buckle was always in the right place.” – John Coplans, fotograaf.

In deze periode begon Warhol ook met het maken van zijn welbekende zeefdrukken en al snel werden deze zo bekend dat hij kon gaan leven van zijn werk als kunstenaar. In de jaren ’60 werden zijn meest bekende kunstwerken gemaakt: de soepblikken van Campbell, de dollarbiljetten en de Coca-Cola flesjes. Toch was het ook zijn privéleven dat hem bekend maakte. Naast beeldend kunstenaar was Warhol op veel meer terreinen actief: hij was filmmaker, schrijver van verschillende boeken en manager en producer van de rockgroep The Velvet Underground. Voor hen ontwierp hij ook de iconische albumhoes met de banaan. Steve Schapiro legde Warhol en de band in 1965 vast op een foto die op de tentoonstelling Andy Warhol – Forever Young te zien is. Warhol was openlijk homoseksueel, zelfs nog voor het werd toegestaan en zijn seksualiteit had een grote invloed op zijn werk. Zo maakte hij homo-erotische tekeningen en schilderde hij graag mannelijke naakten. Ook omringde hij zich graag met beroemdheden en maakte zeefdrukken van hen. Op de tentoonstelling zijn onder andere foto’s opgenomen van Warhol met John Lennon, Truman Capote en bekende modellen. Vaak was hij te vinden in de verschillende nachtclubs die New York rijk was, onder andere Studio 54 en Max’s Kansas City. Ondanks zijn flamboyante uiterlijk en kledingstijl werd hij omschreven als stil, verlegen en een observant. Hij werd ook wel the white mole of Union Square genoemd. In sommige opzichten was Warhol zelfs burgerlijk te noemen: elke werkdag tussen 1976 en 1987 belde Andy Warhol rond negen uur ’s ochtends zijn vriend Pat Hackett op en sprak met hem de voorgaande avond door. Deze telefoontjes duurden soms wel twee uur, waarna Warhol zich douchte, aankleedde en zijn twee teckels Archie en Amos naar de keuken beneden meenam en het ontbijt nuttigde met zijn huishoudelijk personeel. Daarna besteedde hij de rest van de ochtend aan winkelen op Madison Avenue, in veilinghuizen of antiekwinkels.

Kunstenaars

Steve Schapiro

Steve Schapiro (New York City, 1934) ontdekte op zijn negende dat hij fotograaf wilde worden. De politieke, sociale en culturele veranderingen in de jaren ’60 waren een grote inspiratiebron voor hem. Hij fotografeerde Robert.F. Kennedy’s campagne voor het presidentschap en de opkomende civil rights movement. Hoewel hij in eerste instantie vooral sociaal geëngageerde foto’s maakte, begon hij in de jaren ’70 te fotograferen op filmsets. Hij is bekend om iconische foto’s die hij maakte op de set van Taxi Driver en de Godfather-films. In deze jaren legde hij ook het turbulente leven van Andy Warhol vast.

Carl Fischer

Carl Fischer (New York City, 1924) is fotograaf en grafisch designer. Hij leerde zichzelf fotograferen en specialiseerde zich in het maken van portretten. Hij heeft tentoonstellingen gehad in verschillende musea en galeries wereldwijd. Ook is zijn werk verschenen op verschillende magazinecovers waarvan die in de jaren ’60 voor Esquire controversieel waren.

Ron Galella

Ron Galella (New York City, 1931) wordt gezien als een paparazzipionier, hij heeft in zijn langdurige carrière meer dan drie miljoen foto’s gemaakt van publieke figuren. Zijn foto’s stonden bekend als controversieel en hij had publieke ruzies met Jackie Onassis (beter bekend als Kennedy) en Marlon Brando. Ook maakte hij veel foto’s van Andy Warhol, die hem “zijn favoriete fotograaf” noemde.

The Factory

The Factory was de studio van Andy Warhol in New York. Het was niet alleen de plek waar hij zijn wereldberoemde zeefdrukken produceerde, maar ook een verzamelplek voor de hippe New Yorkers van de jaren ’60 en ’70. Vaste bezoekers waren David Bowie, Liza Minnelli, Grace Jones en Debbie Harry. Zij kwamen daar meestal voor het gezelschap en de fantastische feestjes. Toch bleef The Factory bovenal een atelier.

’It wasn't called the Factory for nothing. It was where the assembly line for the silkscreens happened. While one person was making a silkscreen, somebody else would be filming a screen test. Every day something new.” – John Cale.

Toen Warhol op het hoogtepunt van zijn succes was, werkte hij dag en nacht in het gebouw. In die periode zijn dan ook vele foto’s gemaakt van Warhol aan het werk. Een aantal van deze foto’s is opgenomen in de tentoonstelling. Er ontstond een hele productielijn van zeefdrukken. Om hem te helpen bij de productie schakelde hij een uiteenlopende groep mensen in: pornoacteurs en dragqueens, muzikanten en drugsverslaafden. Die groep kwam bekend te staan als de Warhol Superstars en vaak beleefden zij in Warhols entourage hun “fifteen minutes of fame”.

Steve Schapiro, Andy Warhol & The Velvet Underground/window, LA, 1965.

De collectie

Alle tentoongestelde foto's en zeefdrukken maken deel uit van de Carla & Hugo Brown Collection. 

Tentoonstelling

De tentoonstelling Andy Warhol – Forever Young toont foto’s die bekende fotografen als David McCabe, Billy Name, Steve Schapiro, Thomas Hoepker en Ron Galella van Warhols turbulente leven maken.  Deze foto’s geven een inkijkje in het dagelijks leven van de kunstenaar, omgeven door beroemdheden of alleen, met op de achtergrond The Factory. Ook enkele van Warhols iconische zeefdrukken worden tentoongesteld. Naast de tentoonstelling wordt op woensdag 24 april om 15:00 uur een lezing gegeven door universitair docent Dr. Wouter Weijers (Radboud Universiteit Nijmegen) over de onbekende kanten van Warhols werk. Op vrijdag 10 mei wordt het restaurant omgetoverd tot een ‘American Diner’ voor een speciaal diner. Meer informatie hierover kunt u vinden op de activiteiten-pagina.