Galerie Beaubourg - LOVE or HATE

Galerie Beaubourg - LOVE or HATE

8 september 2019 - 31 augustus 2020

Galeriehouders Pièrre en Marianne Nahon hadden een goede neus voor 'the next generation' in de Kunsten. Zij waren één van de eersten die werk van Jean-Michel Basquiat, Larry Rivers, George Segal, Frank Stella en Andy Warhol in Frankrijk toonden. Maar dat wat 'next' is, is soms ook een tikkeltje onbegrijpelijk of vervreemdend. Wat te denken van de intieme, licht erotische foto van het koppel op bed van Malick Sidibé? Of Philippe Perrins reuzenformaat scheermes? Sommige objecten roepen vraagtekens op, terwijl andere objecten misschien wel een directe, positieve associatie bij de kijker teweegbrengen. Hoe dan ook, deze objecten laten je niet koud. Vandaar de titel: LOVE or HATE.


Malick Sibidé, Les deux Coquins, 1975

LOVE or HATE

Welk kunstwerk trekt je aan en wat stoot je juist af? En hoe komt dat? Samen met de smARTify app zoeken wij dit graag met je uit. In de tentoonstelling zie je op verschillende plaatsen in de ruimte het smARTify icoontje. Scan het kunstwerk en begin je zoektocht.
Download de gratis app op uw smartphone, verkrijgbaar in de Apple App Store en op Google play. 
Onze gastheren en -vrouwen helpen je graag op weg.

Kunstenaars

Philippe Perrin

Philippe Perrin (La Tronche, Frankrijk, 1964) is vanaf de jaren '80 een gevierd kunstenaar in de internationale kunstwereld. Hij staat bekend als enfant terrible, die een fascinatie heeft voor de romantiek van de onderwereld. In zijn werk gaat hij op zoek naar daar waar realiteit en fictie in elkaar overgaan. Hierbij maakt hij gebruik van symbolen van geweld en criminaliteit. Wat gebeurt er met de geweldadige realiteit van een een revolver wanneer deze wordt opgeblazen tot levensgroot formaat?

Malick Sidibé

Al vroeg in het leven van Malick Sidibé (Soloba, Mali, 1935 - Bamako, Mali, 2016) viel het op dat hij talent bezat voor de kunst van het fotograferen. Hij verwierf voornamelijk bekenheid met de foto's waarop hij het stadse nachtleven in Bamako (de hoofstad van Mali) en de popcultuur van de jaren zestig in bredere zin heeft weten vast te leggen. Zijn foto's zijn meestal zwart-wit en laten vaak momentopnamen zien van verscheidene feestelijke evenementen. Ook zijn geënsceneerde portretten staan bekend om hun levendigheid en informaliteit. Zijn status van internationaal gerenommeerd fotograaf werd in 2007 nog extra benadrukt door de Golden Lion Award for Lifetime Achievement die hem tijdens de Biënnale van Venetie werd uitgereikt.

Bachelot & Caron

Louis Bachelot (1960) en Marjolaine Caron (1963) ontmoeten elkaar in 1983 op École National Supérieure des Arts et des Métiers d'Art in Parijs. Bachelot wordt opgeleid tot decorateur van opera- en theaterproducties, films en reclames, maar hij regiseert ook verschillende korte films. Caron ontwikkelt zich tot kostuumontwerper, maar werkt ook als schilder voor theater-, bioscoop- en operaproducties. Samen ondernemen zij zeer uiteenlopende creatieve projecten. Zo illustreren ze kinderboeken, specialiseren zij zich in auteursportretten en werken ze als schilders en illustratoren voor verscheidende media, zoals DétectiveLibération en Le Monde.

Wanneer zij niet in opdracht werken, scheppen Bachelot en Caron originele beelden waarin zij hun verschillende artistieke achtergronden samen laten komen. De beelden, die vaak de dood en moord tot thema hebben, verwijzen ontegenzeggelijk naar de schilderkunst. De kunstenaars trachten met hun beelden een dramatische spanning te creeëren, die twijfel oproept en op subtiele wijze de verschuiving in representatiecodes bevraagt.

De collectie

Hieronder volgt een impressie van de werken die op de tentoonstelling te zien zijn. 

Bachelot & Caron
Myriam Laplante
Dado