Yves & Catherine. Une histoire d'amour

8 september 2019 - 5 januari 2020

Vanaf 8 september toont Museum No Hero haute couture die Yves Saint Laurent in de jaren ’80 en ’90 speciaal ontwierp voor de Franse actrice Catherine Deneuve. Avondjaponnen, mantelpakjes, jasjes, jassen en (cocktail)jurken die de wereldberoemde actrice droeg tijdens festivals, gala’s en prijsuitreikingen zijn op de tentoonstelling Yves & Catherine: Une histoire d’amour te zien, samen met bruiklenen uit het Gemeentemuseum Den Haag, Tassenmuseum Hendrikje, Modemuseum Hasselt en het Rijksmuseum. Bij hoge uitzondering leent het museum in Amsterdam de iconische ‘Mondriaan-jurk’ uit voor de tentoonstelling in het Deldense museum, dat zelf begin dit jaar 18 ensembles van YSL voor Deneuve wist te verwerven bij Christie’s Parijs.

 


Yves Saint Laurent, Avondpak met Bougainville-print, voorjaar/zomer 1989. Gedragen door Catherine Deneuve op de Golden Globes van 1993.

Bougainville-bloemen

De creaties, in zijde, satijn, crêpe, damast, wol, leer, fluweel en katoen, in een rijk kleurenpalet dat varieert van ivoor, maïs, kastanje tot aan roze, paars, indigo en uiteraard zwart, zijn alle van de hand van de ontwerper die vanaf de jaren ’60 de toon aangaf in de modewereld: Yves Saint Laurent (1936-2008). Eén van de topstukken is een ‘tailleur de soir’ bedrukt met een print van bougainville-bloemen en gedragen tijdens de Amerikaanse Golden Globes-ceremonie in 1993. De film Indochine waar Deneuve de hoofdrol in speelde ontving tijdens deze ceremonie de prijs van beste niet-Engelstalige inzending. Een lange avondjapon van ‘Neptunus-blauwe’ mousseline met grote strik werd door de Française gedragen tijdens het 50-jarig jubileum van het Festival van Cannes in 1997. Maar ook het ‘gewone’ frambooskleurige linnen mantelpak draagt onmiskenbaar de handtekening van de ‘meester’ YSL voor zijn muze CD.

 

 

Kunstenaars

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent (Oran, Algerije, 1936 - Parijs, 20008) stond op zijn 21ste al aan het hoofd van het modehuis Dior, maar drie jaar later startte hij zijn eigen merk ‘Yves Saint Laurent’ (YSL). In het jaar dat de Mondriaan-jurk werd gelanceerd, 1965, ontmoetten Saint Laurent en Deneuve elkaar voor het eerst. De Franse actrice zou worden voorgesteld aan de Britse Queen Elisabeth en Deneuve’s echtgenoot stelde voor dat zijn vrouw zich voor die gelegenheid zou kleden in een avondjapon van Saint Laurent.

Catherine Deneuve

Catherine Deneuve (Parijs, 1943) geldt als één van de grootste sterren van de Franse cinema. Haar doorbraak kwam in 1964 met de film Les Parapluies de Cherbourg. De tientallen films waarin zij daarna speelde ontvingen veelvuldig internationale prijzen. Zij had spraakmakende affaires met regisseur Roger Vadim en acteur Marcello Mastroianni. Maar vooral is de actrice bekend als internationaal stijlicoon – en altijd gekleed door haar goede vriend Yves Saint Laurent. De intussen 75-jarige Deneuve werkt nog altijd: haar nieuwste film Claire Darling kwam dit jaar uit.

Mondriaan & smoking

Het Gemeentemuseum Den Haag en het Rijksmuseum Amsterdam lenen speciaal voor de tentoonstelling verschillende voorwerpen uit. Van de ‘Mondriaanjurk’, geïntroduceerd tijdens de herfst/winter prêt-à-porter-collectie 1965, zijn wereldwijd nog maar drie exemplaren over. Het Rijksmuseum wist in 2011 een Mondriaan-jurk te verwerven, die altijd in de vaste opstelling te zien is. Typerend voor deze collectie zijn de zwarte banen die horizontaal en verticaal over de jurkjes van tricot en zijde lopen, waarbij enkele vlakken zijn gekleurd. Modemuseum Hasselt leent de beroemde ‘tuxedo’ uit die Saint Laurent in 1966 voor het eerst toonde. Oorspronkelijk alleen voor mannen, creëerde YSL een vrouwelijke versie van de smoking. Het kledingstuk was voor de haute couture-clientèle in ’66 nog te modern, maar bij de jongere klanten meteen een succes. Ruim 35 jaar had YSL de ‘vrouwen-smoking’ in zijn collectie.


Yves Saint Laurent, Indigo avondjapon in zijde, voorjaar/zomer 2002.

Een levenslange vriendschap

Na de eerste ontmoeting tussen Deneuve en Saint Laurent zou de laatste nog jaren ontwerpen blijven maken voor de Franse actrice. Zij was zijn muze en dat is te zien in het grote aantal creaties van zijn hand die zij in de loop der jaren droeg naar allerlei gelegenheden. In 2002, bij het 40-jaar jubileum van de couturier, zei de actrice: ‘Ma plus belle histoire d’amour, c’est vous’ (‘Mijn mooiste liefdesaffaire is met u’). Eind januari van dit jaar bracht de actrice 129 van YSL’s creaties onder de hamer bij Christie’s Parijs op een veiling die veel publiciteit opleverde én meer dan een miljoen euro.

 

De collectie

De volgende creaties heeft de No Hero Foundation in januari op de veiling verworven en zullen op de tentoonstelling te zien zijn. 

Gemma Boon, directeur Museum No Hero: 'Het tonen van internationale haute couture past perfect bij de missie van ons museum. Creaties van dit niveau, op zichzelf al prachtige kunstvoorwerpen, gaan we in september tonen in de context van hun tijd, de laatste twee decennia van de vorige eeuw. Saint Laurent en Deneuve vormden 40 jaar lang een gouden team dat samen geschiedenis heeft gemaakt op modegebied'.